Inleiding
Je hebt vast wel eens gehoord dat het belangrijk is om je website up-to-date te houden, maar is dit nou echt wel zo belangrijk? Het lijkt misschien een verkooppraatje, maar een goed onderhouden website is essentieel als je zonder problemen wilt kunnen participeren in de digitale wereld.
De volgende situatie doet zich vaak voor. De website is opgeleverd en de klant denkt hiermee het hoofdstuk website te hebben afgesloten. Vervolgens wordt er gesproken over onderhoud en updates, je ziet de vraagtekens verschijnen. Hoezo onderhoud? Is dat echt nodig? Dit kost toch alleen maar meer geld?
Waarom komen er nieuwe updates?
Een website bestaat hoofdzakelijk uit een Content Management Systeem (in veel gevallen WordPress), een thema en meerdere plug-ins.
Ontwikkelaars van deze beheersystemen, thema’s en plug-ins zitten niet stil. Doordat ontwikkelaars hun software als maar beter maken komen er regelmatig updates beschikbaar.
Deze updates zorgen soms voor meer of betere mogelijkheden op je website, maar veel regelmatiger en ook veel belangrijker lossen deze updates lekken en gebreken op in de software. Deze updates zijn dus vooral van belang om hackers buiten de deur te houden.
Wat gebeurt er als je niet update?
Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, maar als je geen updates uitvoert is de kans groot dat jouw website ooit een keer gehackt gaat worden.
Hackers zijn altijd op zoek naar de makkelijkste prooi, als jouw website niet wordt onderhouden vormt hij direct een doelwit.
Los van de gevolgen die een hack kan hebben, zijn er nog meer nadelen aan het niet onderhouden van je website.
Zo zul je merken dat je website als maar trager wordt en dat hij steeds slechter wordt gevonden. Uiteindelijk komen en maar weinig bezoekers meer op jouw website terecht en de trage laadsnelheid zal een slechte eerste indruk tot gevolg hebben.
Onderhoud zelf doen of uitbesteden?
Zelf de nodige onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan je website is zeker mogelijk! Het is alleen de vraag of je dit wel moet willen en of je voldoende technische kennis bezit.
Hieronder lees je wat het onderhoud van een website nou eigenlijk inhoudt.
In deze blog hebben we tot nu toe eigenlijk alleen gesproken over ‘updates’. Maar het zit toch iets ingewikkelder als het periodiek updaten van het een en ander.
Om jouw website maximaal te laten presenteren moeten veel verschillende zaken op orde zijn.
Op technisch gebied moeten bijvoorbeeld verdachte inlogpogingen wordt afgewend en er moet worden gecontroleerd of de meest recente versie van PHP is geïnstalleerd. Maar ook het controleren of teksten en afbeeldingen nog op de juiste plek staan na een update is onderdeel van het onderhoud.
Echter is dit nog maar het topje van de ijsberg.
Hieronder noemen we nog enkele zaken die horen bij het onderhoud.
- Er moet regelmatig gecheckt worden of het nog goed zit met de beveiliging.
- Er moet periodiek een back-up gemaakt worden van de website.
- De ‘cache’ moet worden geleegd.
- Er moet worden gecontroleerd of alle plug-ins nog naar behoren functioneren.
- Er moet worden gekeken of de website nog responsive is.
Â
Met genoeg technische kennis en een berg enthousiasme gaat het je vast lukken om de onderhoudswerkzaamheden op je te nemen.
Wil je dat wij deze zorg voor je uit handen nemen? Bekijk dan gerust de mogelijkheden via onderstaande link en neem contact met ons op!
Moeilijke begrippen
In deze blog stonden een aantal termen waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord had. Ben je nieuwsgierig naar de betekenis hiervan? Lees dan via onderstaande link onze blog ‘Begrippen die te maken hebben met websites’.